Je kunt larven levend voeren aan pluimvee. Je kunt ze ook verwerken door ze te pletten tot een pulp, de pulp te verwarmen en daarna te centrifugeren. Dan ontstaat een proteïnefractie en een fractie van insectenolie. Ook blijft de chitine over. Wat kan hiermee worden gedaan?
1. Feedmarkt
Insectenmeel (de gedroogde proteïnefractie) is vooral een supervoer tijdens de vroege levensfasen. Dit geldt voor pluimvee, voor zeer kleine vissen (“fingerlings”) in de aquacultuur en voor garnalen tijdens de eerste groeiperiodes.
Wanneer de basisbouwstenen voor de ontwikkeling van dieren worden gevormd, is insectenmeel een superfeed. De producten kunnen worden verkocht in de Business-to-businessmarkten, met name in Zuidoost-Azië. De bedrijven met de meeste interesse in insectenmeel zijn fabrikanten van gespecialiseerd visvoer (Specialized Aquatic Feeds) en producenten van specifieke producten, zoals voedsel voor jonge biggen en het eerste voer voor pas uitgekomen kuikens.
Ook de producenten van huisdiervoeding (petfoodindustrie) behoren tot de doelgroep. Zo wordt insecteneiwit toegevoegd aan hondenvoer, dat dan de kwalificatie hypoallergeen krijgt.
Insectenolie Makers van kippenvoer en varkensvoer verrijken dit met insectenolie. Aan hen kan insectenolie worden verkocht. Zo gebruikt Coppens Diervoerders insectenolie voor dit doel, onder de naam Insecto speen. De overwegingen daarbij zijn:
- Insecten passen in het oer dieet van wroetende varkens
- Insectenolie is een makkelijk verteerbare snelle energiebron
- Door insectenolie wordt de big minder zwaar “belast”
- Insectenolie helpt mee in de strijd tegen Streptococcen- en Clostridium problemen
- Insectenolie zorgt in combinatie met de unieke processing en het biggenvoerprogramma van Coppens voor kwaliteitsbiggen.
2. Non feed/non food markt: technische toepassingen
Als larven gevoerd worden op mest en categorie-3 afval, zijn ze ongeschikt voor feed en food. Wat kun je er dan nog mee?
- Eiwitten hebben technische toepassingen in kleefstoffen, coatings en groene chemicaliën. De verwachting is dat de markt voor deze groene materialen de komende jaren zal groeien.
- De olie/het vet van de BSF bestaat voor 58% uit laurinezuur (C12: 0). Dit heeft bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen. Laurinezuur komt voor in kokosolie, palmpitolie, babassu-olie, cohune-olie, tucumolie en het genetisch gemanipuleerde laurate canola oil. Ook komt het voor in moedermelk, waar het antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. De insectenolie kan ook dienen als vervanger van palmolie, bij de productie van biodiesel, en als oppervlakte-actieve stof (surfactant) in inkt, lijm, afwasmiddel, crème, douchegel, shampoo, verf, wasmiddel, tandpasta.
- Chitine is biologisch afbreekbaar, niet-toxisch, bezit antimicrobiële activiteit en wordt goed verdragen door het menselijke en dierlijke immuunsysteem. Chitine en chitosan hebben een antischimmel- en virus dodend effect. De stoffen hebben hierdoor een enorm potentieel voor toepassingen in de biomedische wereld. Chitosan wordt ook gebruikt bij het maken van biologisch afbreekbaar plastic. (Chitine moet worden omgezet in chitosan, voordat het als grondstof kan worden gebruikt.) Makers van bioplastics zijn bijv. Difrax en Greenolution.
Chitine en chitosan hebben vele mogelijkheden voor het creëren van nieuwe eigenschappen, functies en toepassingen. Hierdoor kunnen chitine en chitosan gemakkelijk verwerkt worden tot gels, sponzen, membranen, antibacteriële coatings, kralen, nano deeltjes, nano vezels en nano composieten voor tissue engineering, wondverband, medicijn afgifte en biosensoren.
Het voorgaande wordt onderbouwd met een groot aantal wetenschappelijke publicaties. We noemen er slechts enkele. (Bij het klikken wordt het bestand automatisch gedownload op uw apparaat.)
- Antimicrobial Peptides and Their Therapeutic Potential for Bacterial Skin Infections and Wounds
- Detection of antimicrobial substances from larvae of the black soldier fly, Hermetia illucens (Diptera: Stratiomyidae)
- A novel approach to the antimicrobial activity of maggot debridement therapy
- Exploring the potential of lipids from black soldier fly: New paradigm for biodiesel production
- Bioconversion of dairy manure by black soldier fly (Diptera: Stratiomyidae) for biodiesel and sugar production
- From organic waste to biodiesel: Black soldier fly, Hermetia illucens, makes it feasible
- Direct transesterification of black soldier fly larvae ( Hermetia illucens ) for biodiesel production
- Double the biodiesel yield: Rearing black soldier fly larvae, Hermetia illucens, on solid residual fraction of restaurant waste after grease extraction for biodiesel production