Eitjes van de BSF

De eitjes van de BSF zijn vrijwel niet zichtbaar. Per stuk wegen ze circa 25 microgram. Ze worden geleverd in een bepaald substraat, in een potje met luchtdoorlatend deksel. Een potje bevat circa 50 gram eitjes, plus substraat. In het ideale geval, als elk eitje uitkomt, kunnen er dus per potje 2 miljoen larven uit komen. Maar niet elk eitje komt uit en er gaan ook veel jonge larven dood (omdat ze niet bij het voer kunnen bijv.). Houdt u rekening met een resultaat dat 50% van de gekochte eitjes daadwerkelijk uitkomt en overleeft. De inhoud van het potje lijkt niet op de foto met eitjes: die foto laat de eitjes zien zonder substraat. Maar zonder substraat kunnen de eitjes niet zonder forse schade worden vervoerd. Het substraat is een buffer die schokken tijdens het transport dempt.

Bestellen

  • Minimale ordergrootte per keer: 300 gram, dat zijn minimaal zes potjes à 50 gram eitjes.
  • Prijs € 4,=/gram ex BTW en verzendkosten.
  • Bij regelmatige opdrachten is prijsreductie mogelijk.
  • Opdrachten schriftelijk via het volledig ingevulde contactformulier op deze website.
  • Daarna zendt Avingstan u een factuur.
  • Verzending van de BSF-eitjes na ontvangst van de betaling.

Hoe moet met de eitjes worden omgegaan?

Een mengsel van fijn gemalen voer met water (relatieve vochtigheid ca 60%) wordt in het midden van een krat van circa 40 cm * 60 cm gedeponeerd. Rondom het mengsel wordt een laag droge bloem in het krat verspreid. Dit voorkomt dat de jonge larfjes zich buiten het voer verspreiden.

De inhoud van één potje (50 gram eitjes met daarbij het substraat waarin het is gemengd) wordt voorzichtig op een zeefje-op-pootjes (diameter circa 10 cm) gedeponeerd. Dit laagje eitjes moet niet dikker zijn dan 1 cm. Het zeefje wordt midden in het voermengsel geplaatst (op een hoogte van circa 5-10 cm boven het mengsel). Na verloop van een week zijn de meeste eitjes uitgekomen. De larfjes hebben zich door het zeefje naar beneden laten vallen en vinden hun weg in het mengsel van fijn gemalen vochtig voer. Vanaf dat moment begint het proces van eten en groeien. Er zitten dan natuurlijk veel te veel larfjes in dat ene krat. De inhoud ervan moet worden verdeeld over circa 100 kratten van 40cm*60cm, zodat er per krat circa 10.000 larven zijn.

Het is belangrijk voor het krijgen van voldoende grote larven dat ze goed bij het voer kunnen. Dit betekent twee dingen:

  1. geef ze voldoende voer (vuistregel: 100 ml voer per larf per dag)
  2. doe niet teveel larven bij elkaar. Optimaal is dat er circa 10.000 larven zijn in een krat van 40cm * 60cm.

Hoe zie je dat er teveel larven bij elkaar zijn?

Je ruikt het aan de ammonia-geur en je ziet dat de larven weinig bewegen en onvoldoende groeien.

Menu